Noua lege a spatiilor verzi VA PERMITE CONSTRUIREA in parcuri si paduri.

Pentru a permite construire in parcuri si paduri senatul a adoptat propunerile USR de modificare a legii spațiilor verzi.

Legea in vigoare a spatiilor verzi era singura piedica ramasa pentru a se putea construi in parcurile si padurile retrocedate.

USR ne informeaza ca „au fost eliminate din vechea lege o serie prevederi care ar fi îngreunat administrarea lor corespunzătoare”.

Ceea ce nu se spune USR, e ca au fost eliminate articolele care interziceau schimbarea funtiunii spatiilor verzi, iar noua lege permite construirea in  parcurile si padurile retrocedate, a blocurilor cu 14 etaje.

Senatul a adoptat propunerile USR de modificare a legii spațiilor verzi

Dupa intrarea in vigoare a noii legi nu va mai exista practic nici o piedica pentru construirea in parcuri si defrisarea padurilor, daca parcurile si/sau padurile au devenit proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice.

Este de neinteles cum, pe de o parte se sustine pastrarea si protejarea spatiilor verzi, iar pe de alta parte se propune „amputarea” singurei legi care mai protejeaza practic spatiile verzi. 

Prin modificarile propuse, noua Lege va reglementa doar  „spatiu verde din intravilanul unitatilor administrativ-teritoriale, apartinand domeniului public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale , deci nu va mai exista nici o opreliste pentru construirea in parcurile si padurile retrocedate.

Prin noua lege a spatiilor verzi:

 • Va fi permisa schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi (al. 4, art. 18 din legea actuala).
 • Va fi permisa schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi  (al. 5, art. 18 din legea actuala).
 • Va dispare obligatia de a prevedea un minimum de 20 m² de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice in cazul extinderii intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale (indiferent de forma de proprietate) si construirea pe terenuri de peste 3.000 m² aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale  (al. 3, art. 10 din legea actuala).
 • Va dispare obligatia ca serele şi terenurile amenajate ca grădini zoologice, la schimbarea destinaţiei, sa se transforme în alte tipuri de spaţii verzi  (al. 8, art. 18 din legea actuala).
 • Creste suprafata construita din parcurile publice de la 10% la 15% (al. 7, art. 18 din legea actuala).

Exemple de terenuri care in acest moment sunt spatii verzi iar prin aprobarea legii in forma propusa de senat, se vor putea construi blocuri cu 14 etaje:

 • Aproape o treime (cca 120.000 mp) din parcul IOR  care este parc/spatiu verde si este inclus in registrul spatiilor verzi.  
 • Cateva hectare de padure aflate la intersectia Jamdarmeriei cu DN1 (incluse in registrul spatiilor verzi).
 • Parcul si o parte din padure din zona restaurantului „Casa Alba” Aleea Privighetorilor,  (incluse in registrul spatiilor verzi).

Update 24.04.2019

Publicam dreptul la replica transmis de d-nul deputat USR, Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic

Legea spațiilor verzi protejează zonele verzi publice din orașe

Legea spațiilor verzi aduce mai multe îmbunătățiri de ordin tehnic, începând cu definirea acestor spații esențiale în zonele urbane. Iată trei dintre criticile aduse legii susținute de USR care nu se susțin:

 1. Legea permite construcții pe spații verzi și în păduri retrocedate

Explicația USR:

Legea spațiilor verzi, atât în forma în vigoare, cât și în conceptia proiectului legislativ al USR de modificare a actualei legi, nu reglementează administrarea, folosința sau exploatarea pădurilor. Proiectul legislativ face referire la noțiunile de cordon forestier, perdea forestieră de protecție și pădure urbană (sau pădure parc), dar le încadrează ca fiind subcategorii de spații verzi din intravilanul localităților.

Potrivit proiectului, pe spațiile verzi pot fi construite, doar pe bază de autorizație de construire: alei pietonale, mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă, construcții pentru expoziții și activități culturale, construcții ușoare cu caracter provizoriu pentru comerț și alimentație publică, grupuri sanitare și spatii pentru pentru gestionarea spațiilor verzi.

Cu privire la această dispoziție, este important să precizăm că ea se aplică atât spațiilor verzi aflate în domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale, cât și spațiilor verzi care au intrat în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, prin retrocedare sau prin alte moduri de transmitere a proprietății, anterior intrării în vigoare a legii modificate.

2. Dispare obligația de minim 20 m2 de spațiu verde pe cap de locuitor și un minim de 5m2 în cazul extinderii intravilanului

Explicația USR:

Apreciem că modificarea propusă prin proiectul legislativ este una benefică pentru spațiile verzi și va duce chiar la mărirea suprafețelor spațiilor verzi din intravilan. Astfel, proiectul propune ca extinderea intravilanului și/sau transformarea zonelor cu altă destinație în zone rezidențiale, comerciale sau industriale în scopul executării de lucrări de construcții să se poată realiza doar cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi, cu acces public, de minimum 30% din suprafața zonei.

3. Permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi din registrul local al spatiilor verzi

Explicația USR:

Atât potrivit dispozițiilor legii în forma actuală. cât si în concepția proiectului legislativ, schimbarea destinației spațiilor verzi, reducerea suprafețelor acestora sau strămutarea lor reprezintă situații de excepție. Legea actuală prevede că schimbarea destinației de spațiu verde se poate face pentru lucrări de utilitate publică, așa cum sunt prevăzute de legea 33/1994. Prin urmare, sunt incluse aici și lucrările de utilitate publică de interes local. Or, este cunoscut că autoritățile locale deseori declară abuziv ca fiind de utilitate publică locală lucrări fără niciun beneficiu pentru comunitatea locală, costisitoare și dăunătoare mediului. Pornind de la această realitate, proiectul legislativ propune ca schimbarea destinației spațiilor verzi să se poată face numai pentru lucrări de utilitate publică de interes național.

Concluzii

Proiectul legislativ a fost conceput cu sprijinul unei echipe multidisciplinare, alcătuite din arhitecți, urbaniști, peisagiști precum și juriști cu o cunoaștere detaliată a problemelor și amenințărilor la adresa spațiilor verzi, venite atât dinspre administrațiile incapabile și corupte, cât și dinspre dezvoltatorii imobiliari. Proiectul legislativ intenționează responsabilizarea acestora și în niciun caz nu creează “portițe” care să favorizeze interesele private în detrimentul spațiilor verzi.

USR își manifestă toată deschiderea și interesul pentru discuții și propuneri din partea oricărei persoane, organizații sau autorități în vederea creșterii calității proiectului legislativ astfel încât acesta să asigure cel mai înalt nivel posibil de protecție și extindere a spațiilor verzi ale localităților.

11 comentarii la „Noua lege a spatiilor verzi VA PERMITE CONSTRUIREA in parcuri si paduri.

 1. In primul rand aceasta este o lege organica și nu „OUG data noaptea…” și a fost votata tot de senatul PSDist.
  Iar printre inițiatorii ei am găsit și pe domnii:
  Cocoş Vasile – deputat PSD; Manole Petre-Florin – deputat PSD; Pop Andrei – deputat PSD
  Nu am găsit nicăieri vre-o referire la blocuri cu 14 etaje cu care încercați sa creați panica.
  Daca va interesează asa de mult spatiile verzi de ce nu încercați sa susțineți un proiect la primărie de genul „Taxe reduse pentru cei care au copaci in curte” și atunci o sa se umple Bucureștiul de pomi.

   • Pentru ca este lege si nu OUG se pot face opinii, cosultari… Ati facut vre-un demers in aceasta privinta? Sau doar faceti aici speculatii?
    Vad ca ati scris mai sus in articol de vre-o 4 ori USR si absolut nicio vorba despre PSD cu toate ca PSD este cel care a votat legea.
    Daca ar fi sa schimbati pe cineva in parlament, cine credeti ca ar trebui schimbat ca sa nu mai devina legi sau OUG astfel de proiecte controversate!?

    • Au fost trimise observatii catre parlamentarii din:
     Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
     Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
     Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic

     NU a raspuns nimeni !!!

     • Eu am vrut sa zic in primul rand dacă ati făcut vre-o opinie la lege. Faptul ca ati luat legătura cu diverși indivizi de prin parlament suna mai mult a încerca sa rezolvi lucrurile într-un mod cel putin neoficial.
      Legea a fost in consultare publica la senat și a adunat 0 opinii. https://senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=21566
      Aici este și lista cu proiectele curente in consultare publica la senat: https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx
      Observ ca romanii nu prea se înghesuie sa trimită opinii…

 2. Un membru al comisiei de urbanism a raspuns:

  Este vorba de legea 24/2007 care se referă strict la spațiile verzi. Nu se modifică legea 50 a avizarii lucrărilor de construcții nu se modifică. Legea 350 a urbanismului nu se modifică.
  Încă de la început se menționează că Legea 24 se referă doar la terenurile intravilane deținute de Stat (pe scurt). Nu sunt vizate persoanele fizice. În plus, dacă se fac retrocedari, să se mențină acel caracter.
  Dacă se trec în intravilan terenuri (cf. legislației acestea se fac doar cu PUZ), UTR urile care nu vot cu spații verzi să asigure 30% spațiu verde, nu 20%.
  Se definește ce reprezintă amenajările pe spatiul verde inclusiv tonetele, chioscurile care au nevoie de DTAC (proiect= Documentație Tehnică de Autorizare Construire)
  Se propune înființarea registrului verde și cine și cum să se ocupe de spațiile verzi.
  Se menționează care sunt încălcările legii și sanctiunile.
  Totul este pentru protecția spatiului verde și mărirea pricentului la 30% în cazul trecerii terenurilor în intravilan.

  Haideti sa adresam intrebari directe, suntem in secolul 21…

  • O alta întrebare:

   Cum a fost convins Nicușor Dan sa crească procentul de ocupare în parcuri cu 50% ?
   Nu sunt suficiente cârciumi în Parcul Herăstrău ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *